Broeders Schilderwerken
 
☰ Menu Extra ☰
☰ Menu

Zelf schilderen


U besluit om zelf te schilderen, maar hoe pak je dat aan?

De aflaklaag is hetgeen wat uiteindelijk in het zicht komt. Toch is het voorwerk minstens net zo belangrijk. Hieronder staan een paar voorbeelden van problemen en oorzaken:


Probleem: Een onderdorpel van een buitendeurkozijn is gelakt en na een paar maanden gaat de verf bladderen.

Oorzaak: Het straatwerk is op dezelfde hoogte op de dorpel aangesloten. Hierdoor maakt de onderkant van de dorpel contact met de grond. Het gevolg is optrekkend vocht via de onderkant. De Zon schijnt op de bovenkant, waardoor het vocht wilt verdampen, en dus druk op de laklaag uit oefent. Kan het vocht er niet uit dan zal het hout uiteindelijk gaan rotten.

Oplossing: Verwijder de directe aansluiting van het straatwerk op de dorpel, maak de onderkant voldoende vrij van grond en zand. Maak de bovenkant voldoende kaal zodat het vocht uit de dorpel kan verdampen. Behandel de onderkant van de dorpel met minimaal 1 laag grondverf en 1 laag lakverf en vul het gat tussen de dorpel en het straatwerk op met grind. Op deze manier ontstaat er een drainage.


Probleem: Een buitendeur is mooi strak geplamuurd, maar na een paar maanden ontstaan er scheurtjes

Oorzaak: Hoout werkt. Door wisselende temperaturen, vochtgehalte in de lucht en vochtgehalte in het hout zelf gaat hout uitzetten en inkrimpen. Plamuur is niet elastisch, waardoor de plamuurlaag de werking van het hout niet kan volgen.

Oplossing: Plamuur niet of zo weinig mogelijk buiten. Probeer de ondergrond zoveel mogelijk vlak te schuren.


Probleem: De verf op een deur of dorpel raamkozijn gaat bladderen, ondanks dat tijdens het voorwerk de ondergrond goed is gereinigd en geschuurd.

Oorzaak: De onderkant is niet behandeld. Na een regenbui blijven de druppels aan de onderkant van het hout hangen, en indien dit kaal is trekt het water daar in het hout. Vocht wilt altijd naar boven (optrekkend vocht) en zit dan opgesloten onder de verflaag.

oplossing: Zorg ervoor dat het vocht uit het hout kan door middel van kaal maken en een paar dagen uit te laten dampen. Daarna tijdens het schilderen goed de onderkant met meerdere lagen behandelen.


Tip: Gebruik voor lastig bereikbare onderkanten een 'onderdeurtje'. Dit is een spatel met een uiterlijk tussen een plamuurmes en een schoenlepel, waarop losse velletjes vilt geplakt kan worden. Hiermee kan je makkelijker een moeilijk bereikbare onderkant behandelen

ProGold onderdeurtje
 
 

In januari 2020 heb ik de oude CTL Mini na ruim 6 jaar trouwe dienst vervangen door de CTM Midi. Deze bouwstofzuiger is vanwege zijn M-klasse geschikt om schadelijke stoffen af te voeren. Door de schuurmachine op deze stofzuiger aan te sluiten kan er nagenoeg stofvrij worden geschuurd.



Festool Syslite Duo: goed licht is onmisbaar.



Vakschilders testen Sigmapearl Clean Matt.



Sigma test S2U Nova: Hoe hard is keihard?





 
 
 
    
 
 
 

 
 
 

 06 51346246

    



© Broeders Schilderwerken 2013-